Punch Needling, hoe gaat dat?


Een tijdje terug ontdekte ik het Smyrna knopen (ik kocht op een vlooienmarkt een heleboel smyrna wol, de ondergrond en naalden) en door surfen over het web zoekend naar informatie over Smyrna (ook wel rug hooking) kwam ik bij het Franse blog van Chamiere-Oiseau. Zij maken de mooiste wandkleden, kussens en kleden door middel van smyrna knopen, weven en... Punch needling.

Ik was verkocht!

Als je de hashtag #punchneedle ingeeft op Instagram kom je verschillende accounts tegen die hiermee ook bezig zijn waaronder @bookhou. Via haar ontdekte ik de Oxford Punch Needle (ik had namelijk via Bol.com al een keer een blauwe plastic punch needle gekocht, maar kon er niet mee overweg) en mailde Amy Oxford zelf of ik deze niet in Nederland kon introduceren. En zo geschiedde! De wachtrij was lang maar een maand geleden kreeg ik de eerste naalden en deze verkocht ik binnen een week.

Een nieuwe bestelling was gauw gedaan, maar ook hier moest ik lang op wachten en de tweede bestelling komt eindelijk deze week binnen (de Feestdagen maakten dat het wat langer duurde).

Maar hoe gaat dat nou in zijn werk en wat heb je nodig om te beginnen?

Ik heb veel onderzoek gedaan naar welk linnen ik het best kan gebruiken want het zogenaamde Monk's cloth wat eigenlijk gebruikt wordt, heb ik in Nederland nog niet ontdekt.

Wel kwam ik erachter dat zo grof mogelijk linnen het beste werkt voor de naald die ik verkoop (no.10 regular, voor dikke wol), de 8 draads per centimeter.

Nodig:

- Oxford punch needle (met de no.10 regular kun je alles maken)

- linnen 8ct (o.a. te bestellen via NaBoQu.nl)

- wol (vanaf dikte 6, bij dunnere wol neem je de draad dubbel)

- een frame of borduurring. Ik vind de gewone borduurring niet fijn werken omdat het linnen door het punchen steeds los raakt). Frames maak ik zelf en zal deze binnenkort ook aanbieden in de shop. Een alternatief is om een canvas doek (die je kunt beschilderen) te kopen (vind je bijvoorbeeld bij Action) en daarvan het witte canvas te verwijderen en vervolgens borduurlinnen op het frame te spannen.

- een ontwerp

Het opspannen van het linnen

- verwijder het canvas van het frame met een schroevedraaier, knip het borduurlinnen 10 cm ruimer dan het frame en niet het zo strak mogelijk op het frame.

Het aanbrengen van het ontwerp

Breng met een potlood een ontwerp aan op de bovenkant van het linnen. Dit noem ik de voorkant waar straks op gepuncht gaat worden. Beide zijden kunnen overigens als eindproduct gebruikt worden. De kant waarop gepuncht wordt is wat cleaner, de kant waar de lusjes ontstaan, is wat wilder, perfect voor een kleed of kussen!

Het inrijgen van de draad

De punch needle bestaat uit een houten handvat en een naald met een oog. Rijg de draad door het oog van de naald en trek hem door de gleuf.

Het punchen

Punch altijd met de gleuf van je af en laat de draad losjes hangen. Steek de naald rechtop in de stof tot het houten handvat en haal hem dan tot het uiteinde van de naald weer omhoog. Niet verder want dan trek je steek weer los! Maak op deze manier kleine steekjes. Je zult zien dat aan de achterkant van de stof kleine lusjes ontstaan.

Alle tutorials vind je via mijn YouTube kanaal Sloppop Yeah

#punchneedle #tutorial #handwerken #borduren #rughooking